Gogosi pufoase si batoane cu magiun

Plictiseala m-a impins sa fac gogosi pentru prima data in viata mea. Nu ca nu-mi plac gogosile, dar n-am fost niciodata nevoita sa-mi bat eu capul pentru ca mancam mereu la bunica sau mama mea si, stiti voi vorba aia – “Lenea e cucoana mare”

Anyway, am sunat-o pa mama care mi-a dat reteta asta de gogosi de la bunica. Au iesit niste mega pufosenii, bine crescute si cu gaura la mijloc.

Si, pentru ca am facut aluat din 500 g de faina si mi-am dat seama ca noi suntem doar doi in casa si ca n-are cine sa manance 25 de gogosi, am improvizat din mers si cu o parte din aluat am facut “la ghici” niste batoane cu magiun, care au iesit divine. Mai pufoase ca un cozonac si care mi-au adus aminte de copilarie si de vremurile in care “lumea” era mai sanatoasa, din toate punctele de vedere.

Lasand palavrageala la o parte, va las mai jos reteta “mostenita”

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri de ou la temperatura camerei
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata (la pliculet)
  • 70 g zahar
  • 60 g unt la temperatura camerei
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 lingurita de sare
  • *6 linguri de magiun de prune (daca va hotarati sa faceti si batoane)

Mod de preparare:

Operatiunea Gogosile

  1. Cernem faina intr-un bol si o amestecam impreuna cu lingurita de sare.
  2. Drojdia prospata o amestecam intr-un bol mic impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar si frecam pana cand compozitia devine lichida. Daca aveti drojdie uscata, faceti acelasi lucru doar ca adaugati si 50 g de lapte caldut.
  3. Galbenusurile se freaca cu restul de zahar, apoi adaugam laptele usor incalzit (nu fierbinte). Adaugam coaja rasa de lamaie si esente (daca vreti).
  4. In bolul cu faina, formati un “cuib”cu ajutorul unei linguri in care turnati amestecul de lapte si oua, apoi pe cel de drojdie.
  5. Amestecati bine cu lingura pana cand ingredientele se incorporeaza si apoi treceti la framantat cu mainile.
  6. Si framantati pana cand obtineti un aluat nelipicios si elastic. Daca este inca lipicios, mai puteti adauga putina faina.
  7. Incepeti sa adaugati treptat untul pe care l-ati lasat sa ajunga la temperatura camerei si sa devina moale. Cate un cub si apoi framantati pana cand aluatul il absoarbe.
  8. Nu va speriati, aluatul o sa para ca se “taie”, dar isi va reveni cand veti termina de incorporat tot untul. Secretul este sa framantati cat mai mult, mie mi se pare chiar relxanta joaca cu aluatul ?)
  9. Cand aluatul devine neted si nu se mai lipeste, aranjati-l frumos intr-o bila mare si lasati-l sa creasca cel putin 1h. La mine au stat 1:30h. Nu uitati sa acoperiti bolul cu o folie alimentara.
  10. Cand timpul a trecut, bagati pumnul in coca, sa-i scoateti aerul (cea mai tare senzatie ?) si apoi rasturnati-o pe un blat infainat.
  11. Intindeti coca intr-un strat de 1,5 cm cu ajutorul unui sucitor. Sau cu o sticla de vin, cum s-a mai vazut la prietenele mele ?)
  12. Cu ajutorul unui pahar, presati si formati cercurile pentru gogosi. Eu am decupat cam 16 gogosi pe care le-am lasat de o parte sa mai creasca 15 min, acoperite cu un prosop.
  13. Dupa ce timpul s-a scurs, am prajit fiecare gogoasa in cam 500 ml de ulei, foarte bine incins.
  14. Le-am lasat cam 1-2 minute pe fiecare parte, avand grija sa le intorc din cand in cand. Aveti grija sa nu le prajiti prea tare :))
  15. Le-am scos pe un prosop de hartie si le-am pudrat cu zahar.

Operatiunea Batoanele

  1. Restul de aluat ramas dupa decuparea gogosilor, l-am mai framantat putin si am format o bila pe care am lasat-o inca 10 min sa se odihneasca.
  2. L-am intins iarasi cu sucitorul si am incercat sa-l fac intr-o forma cat mai dreptunghiulara.
  3. I-am taiat marginile ca sa fie un dreptunghi (marginile le-am prajit ca pe gogosi), apoi am taiat dreptunghiul, pe lung, in doua jumatati.
  4. Fiecare jumatate, am taiat-o in trei dreptunghiuri egale.
  5. Pe fiecare dreptunghi am pus intr-o margine o lingura de magiun de prune si apoi am rulat, “ciupind” usor marginile si capetele ca sa se lipeasca intre ele si sa nu curga magiunul.
  6. Am pus batoanele, unul lipit de celalalt, intr-o tava micuta unsa cu unt sau ulei.
  7. Am uns si batoanele cu un amestec din albusurile de ou ramase de la aluat amestecate cu putin lapte.
  8. Am acoperit tava cu o folie alimentara si am lasat batoanele sa mai creasca inca 30 de minute. In timpul asta preincalzim cuptorul la 180 °C.
  9. Dupa cele 30 de minute bagam batoanele la cuptor pana cand se rumenesc frumos la suprafata. Nu m-am uitat la ceas, eram ocupata cu gogosile ?)

Si uite asa, m-am facut cu niste gogosi mega pufoase, dar si cu niste batoane cu magiun, exact ca alea pe care le mancam eu cand eram in generala de la patiseria scolii.

Spor la framantat si abia astept sa vad pozele voastre cu gogosi si batoane

Leave a comment