Sushi Homemade

Imi amintesc prima data cand am mancat sushi. Mi s-a parut cea mai oribila combinatie de gusturi si numai gandul ca mestecam peste crud imi intorcea stomacul pe dos :)). Ah, si treaba cu betisoarele nu-mi iesea de nicio culoare.

Totusi, ceva m-a facut sa mai incerc inca o data si inca o data, pana cand sushi a ajuns sa fie unul dintre preparatele mele preferate. Cine ar fi crezut?

As manca sushi la mic dejun, pranz si la cina, oricand, de oricate ori. Am devenit obsedata de acest fel de mancare asa ca am inceput sa citesc, sa ma documentez si intr-un final sa incerc sa il prepar acasa. Felul meu preferat de sushi este maki, adica roll-urile, pentru ca ador combinatia de mai multe gusturi.

IMPORTANT: Aveti grija sa alegeti un peste de calitate sashimi, ceea ce inseamna ca este safe sa fie mancat crud. Intrebati persoana care vi-l serveste sau cautati inscriptionarea pe eticheta. Eu am gasit un ton sashimi, ambalat in vid, la Mega Image.

Ingrediente:

  • 2 cani orez pentru sushi
  • 300 gr ton rosu proaspat
  • 6 linguri otet de orez
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita sare
  • 10 foi alge (nori)
  • 1 castravete
  • 1 morcov
  • 1 avocado
  • 1 mango
  • 1 cutie de crema de branza
  • Sos Sriracha si maioneza (optional)
  • Susan alb si negru
  • Sos de soia, pasta de wassabi si ghimbir murat pentru servire

Mod de preparare:

  1. Cand vine vorba de sushi, , orezul este partea cea mai importanta. Daca orezul nu iese cum trebuie, am stricat practic 90 % din preparat :)). Asadar, daca aveti o oala electrica pentru fiert orezul, lucrurile sunt mai simple; spalati foarte bine orezul sub jet de apa rece (foarte important!), puneti cele doua cani de orez in oala, adaugati doua cani de apa, apasati butonul de pornire si asteptati.
  2. Daca nu aveti o oala minune, va puteti descurca la fel de bine si cu o oala normala. Mai exact, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius, puneti doua cani de apa intr-o oala si bagati oala in cuptor pana ce apa ajunge in punctul de fierbere. Intre timp, spalati cele doua cani de orez in apa rece si apoi le adaugati in apa care fierbe din oala. Acoperiti oala cu o folie de aluminiu, avand grija sa o sigilati foarte bine, astfel incat aburul sa nu iasa, si introduceti oala in cuptor pentru inca 20 de minute. Scoateti oala din cuptor si lasati orezul sa stea acoperit inca 30 de minute.
  3. Pasii urmatori sunt valabili fie ca ati fiert orezul in oala electrica, fie ca l-ati preparat in cuptor.
  4. In timp ce orezul sta la aburi, pregatim amestecul care ii va da aroma orezului pentru sushi. Intr-o craticioara punem otetul de orez, zaharul si sarea si lasam la foc mic, amestecand pana ce zaharul si sarea se topesc.
  5. Umatorul pas este sa rasturanti orezul intr-un alt bol si sa il amestecati cu otetul. Incercati sa amestecati cat mai usor, fara sa sfaramati orezul. Acoperiti vasul cu un prosop curat si umed si lasati orezul sa se raceasca.
  6. Intre timp pregatim celalalte ingrediente. Taiem castravetii si morcovii in fasii cat mai subtiri. Taiem mango si avocado in felii, la fel, cat se poate de subtiri.
  7. Ca peste, eu am ales tonul, insa puteti folosi si somon sau orice alt peste care va place crud. Daca nu va puteti obisnui cu ideea de a manca peste crud, il puteti inclocui cu un peste afumat sau creveti pane. Sushi-ul va fi la fel de gustos.
  8. Asadar, pestele il spalam bine sub jet de apa rece si il taiem in fasii groase de 2 cm.
  9. Pentru ca unul dintre roll-urile mele preferate este Spicy Tuna, eu am tocat 4 fasii in cubulete si le-am amestecat, intr-un bol, cu sos sriracha si maioneza, insa asta doar daca si voua va place mancarea spicy.
  10. Bun, acum ca totul este pregatit incepe distractia :)) Covorasul de bambus il imbracam in folie alimentara, astfel incat orezul sa nu se lipeasca de el.
  11. Asezam pe covorasul de bambus o foaie de nori. Ne umezim mainile cu apa, si luam din orez o cantitate suficienta incat sa acoperim foaia de nori. Dupa ce am asezat orezul uniform, incepem sa asezam si “umplutura”, undeva la mijlocul foii de nori. Aici va puteti lasa imaginatia si simturile sa-si faca de cap si sa combinati ingredientele dupa bunul plac. Eu primul roll l-am facut doar cu ton picant.
  12. Partea care urmeaza necesita putina indemanare, si pentru ca oricat as incerca sa va explic in scris cum se ruleaza un roll de sushi, tot imaginile va vor fi mai de folos, va las in continuare un clip care va arata exact cum sa o faceti.
  • Acum ca deja aveti experienta primului roll, puteti incerca sa faceti niste roll-uri inside out. Mai exact, dupa ce puneti orezul pe foaia de nori (puteti presara pe orez si seminte de susan), intoarceti foaia cu orezul in jos si asezati ingredientele direct pe foaia de nori, dupa care rulati. Aici eu am combinat ton, castravete, crema de branza si morcovi si am “ornat” roll-urile cu felii de mango sau avocado, astfel incat la final sa am o farfurie foarte colorata.

Stiu ca pare putin complicat la prima vedere, insa in realitate nu este deloc asa. Sper sa va faceti curaj si sa incercati reteta. Abia astept sa vad pozele voastre.

Leave a comment