Cozonac „altfel”

Cred ca oricare dintre voi are o reteta de cozonac traditional mostenita de la mama sau de la bunica, asa cum am si eu.

Am gustat cozonaci de la multe bunici si mame si mi se pare ca niciunul nu seamana cu celalalt la gust. Si, desi fiecare reteta pare aproape identica cu cealalta, cumva exista un ingredient secret care face cozonacul sa fie diferit.

Eu cred ca ingredientul ala este dragostea si tot ce inseamna ea. Dragostea bunicii sau a mamei, grija pentru familia lor, amintirile frumoase de la fiecare masa de sarbatoare petrecuta impreuna.

Cozonacul nu e doar un preparat dulce si gustos, e un simbol al familiei reunite in zile de sarbatoare.

Asa ca la fiecare sarbatoare, deschideti carnetelul vechi al bunicii, si faceti cozonacul ala cu gust de copilarie!

Asa cum am facut si eu. Doar ca mie mi-a ramas putina coca si m-am gandit sa fac din ea si un cozonac „altfel”

Un cozonac cu scortisoara si unt, cu gust asemanator prajiturii de la Cinnabon, dar pe care o mana obraznica si pofticioasa l-a dezintegrat inainte ca eu sa apuc sa-i fac niste poze frumoase.

Asa ca am sa va las mai jos reteta de cozonac „altfel”, care a iesit super pufos si aromat si pe care vi-l recomand din suflet sa il incercati, mai ales daca sunteti fani scortisoara si Cinnabon.

Poate ca nu arata fantastic si super Instagramabil, dar credeti-ma ca gustul este incredibil.

Ingrediente:

Pentru coca (in caz ca nu gasiti carnetelul bunicii):

500 g faina alba

250 ml lapte

2 oua

150 g zahar alb

25 g drojdie umeda

6 linguri de ulei

Un praf de sare

Esenta de vanilie

Coaja rasa de la o lamaie (asigurati-va ca lamaia e bio, ca sa fiti safe)

Pentru umplutura „altfel” :

200 g zahar brun

1 lingura de scortisoara

100 grame de unt (80 % grasime)

Pentru glazura:

200 g zahar brun

100 grame de unt (80% grasime)

200 ml smantana naturala pentru frisca

Mod de preparare:

Incepem prin a prepara coca de cozonac, ia primul pas este sa pregatim maiaua.

Amestecam drojdia cu cateva linguri de lapte cald si cateva linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca cel putin 10 minute.

In timpul asta, punem faina intr-un bol mare si punem laptele impreuna cu zaharul pe foc, amestecand pana ce zaharul va fi complet topit.

Turnam laptele caldut peste faina si amestecam usor. Adaugam galbenusurile de la oua, esenta de vanilie si coaja de lamaie si framantam usor cat sa incorporam totul. Adaugam si maiaua si continuam sa framantam pana obtinem o coca omogena.

Continuam prin a adauga si uleiul si framantam cel putin 30 de minute. Profitati de operatiunea asta ca sa va lucrati putin muschii bratelor ?)

Dupa operatiunea de framantare, imbracam coca intr-o lingura de ulei (separata de cele 6 linguri adaugate deja), cat sa luceasca si o lasam sa creasca, cam o ora, pana cand coca isi dubleaza volumul.

Intre timp, ne ocupam de glazura, care este defapt un sos de caramel.

Intr-o cratita medie, topim zaharul fara sa adaugam nimic altceva (cum ar fi apa). Dupa ce zaharul s-a topit, adaugam untul si amestecam. Smantana pentru frica o incalzim putin intr-un ibric si o adaugam si pe ea la compozitie. Mai fierbem 5-6 minute si dam la o parte de pe foc.

Ne intoarcem la coca si daca ea a crescut sufficient ne apuca de treaba. Formam din coca bilute cu diametrul cam de 5 centimetri.

Intr-o cratita topim untul pentru umplutura „altfel” si il punem intr-un bol.

In alt bol amestecam zaharul brun si scortisoara.

Avem nevoie de o tava, eu am folosit-o pe cea din poza, dar puteti folosi si o tava rotunda clasica, cu conditia sa fie inalta si sa nu aiba un diametru mai mic de 25 de centimetri.

Ungem tava cu putin ulei, si adaugam jumatate din compozitia de sos de caramel pe fundul acesteia.

Luam fiecare biluta de coca, o trecem prin unt si apoi prin zaharul cu scortisoara, si o asezam in tava. Repetam procedura pana cand toate bilutele de coca sunt frumos asezate, una peste alta, in tava noastra.

Turnam sosul de caramel ramas deasupra bilutelor si bagam totul in cuptorul preincalzit la 175 de grade Celsius sau foc mediu pentru cei cu cuptor pe gaz.

Acum mai aveti de asteptat cam o ora, timp in care va puteti bucura de mirosul din casa.

Inainte sa scoateti cozonacul din cuptor, faceti testul cu scobitoarea pentru a fi sigure ca s-a copt cum trebuie.

Ca si Cinnabon-ul, cozonacul „altfel” este genial servit cald, dar e la fel de bun si a doua zi.

Stiti ca si mie, ca si voua, imi place sa mananc sanatos, dar de sarbatori sunt prima care va sfatuieste sa va bucurati de tot ce inseamna ele – familie, mese bogate, momente frumoase si…cozonac!

Leave a comment