Despre pestele salbatic din Alaska

Nu stiu ce fel de cumparatori sunteti voi, insa in ultimii ani eu nu pun niciun produs in cos inainte sa-i citesc atent eticheta. Este singura varianta in care pot face o alegere informata si corecta. Si va sfatuiesc si pe voi sa faceti acelasi lucru, iar in continuare, o sa va povestesc cateva lucruri despre pestele salbatic, pe care si eu le-am aflat in urma unui research temeinic din mai multe surse (minim 3, ca doar am fost jurnalist😊)

Sunt lucruri pe care poate unii le stiu, altii nu, si care data viitoare ne vor ajuta sa facem cu totii o alegere buna pentru familia noastra si reponsabila pentru mediul inconjurator.

Cand alegeti un peste de provenienta Alaska, care are inscriptionarile MSC, RFM sau FAO67, alegeti un peste dintr-o sursa sustenabila.

In ultimii zeci de ani, pescuitul a inregistrat o crestere semnificativa la nivel global. Rezultatele unor decenii de pescuit excesiv si fara o buna strategie incep sa devina din ce in ce mai vizibile – stocurile de peste sunt in scadere, iar ecosistemul oceanic este grav afectat.

Pestele salbatic este o resursa limitata si, din acest motiv, este nevoie ca volumul capturilor si curatenia zonei de pescuit sa fie stric controlata la nivel legislativ. In acest sens, au fost dezvoltate programe speciale de certificare – MSC sau RFM.

Una dintre primele regiuni din lume care a constientizat importanta pescuitului responsabil, devenind chiar un exemplu in domeniu, este Alaska. Toate companiile mari de pescuit din aceasta zona sunt certificate RFM – Alaska Responsible Fisheries Management.

In plus, in Alaska, oasele, maruntaiele si solzii pestilor, care raman in urma procesarii, se tranforma in furaje, ingrasaminte, produse cosmetice, iar uleiul de peste in medicamente si multe alte lucruri utile.

P.S. Pozele din acest articol sunt complet needitate, ca sa va puteti da seama de culoarea unui somon salbatic – aici Sockeye.

Pestele salbatic de Alaska trece de la “Fresh” la “Frozen” in doar cateva ore

Tot pestele care provine din Alaska este salbatic, iar acest lucru inseamna ca este disponibil doar in sezon si congelat in extrasezon, spre deosebire de cel de acvacultura, care este disponibil pe tot parcursul anului si este crescut in proximitatea consumatorului.

Imediat dupa captura, pestele de Alaska este congelat fie direct pe nava, cu ajutorul echipamentului specializat, fie este trimis la statiile de coasta. Peste proaspat este supus la temperaturi de -40°C, iar apoi este acoperit cu un strat subtire de gheata. In acest fel este prevenita formarea de cristale, iar pestele si fructele de mare isi pastreaza textura si nutrientii pe tot parcursul anului.

In plus, prin inghetarea rapida este eliminat riscul de crestere microbiana.

Pestele salbatic este foarte sanatos

Datorita ciclului de viata natural, fructele de mare si somonul din Alaska ofera necesarul zilnic de vitamina D, intr-o singura portie.

Totodata, somnul din Alaska, indiferent de ce specie vorbim, este unul dintre pestii salbatici cu cea mai mare cantitate de proteine, usor asimilabile si cantitati importante de Seleniu.

Si daca tot am ajuns la discutia asta, da, pestii si fructele de mare contin si Mercur, insa prezenta Seleniului in aceeasi ecuatie impiedica Mercurul sa devina nociv pentru organism.

Unde gasim peste salbatic din Alaska?

Pai, cam in toate supermarketurile. Alfredo Seafood, Groenlanda, Negro2000 si OceanFish sunt branduri care importa in Romania astfel de pesti si fructe de mare.

Speciile de pesti salbatici din Alaska, pe care le puteti gasi si in Romania sunt: somon Keta, somon King, somon Sockeye, cod negru de Alaska, cod Pollock si, bineinteles, foarte multe specii de fructi de mare si icre.

Tot ce trebuie sa faceti ca sa va asigurati ca veti consuma un peste de Alaska este sa cititi cu atentie eticheta si sa cautati certificarile MSC, RFM sau inscriptionarea FAO67. Puteti citi mai multe despre pestele care provine din Alaska, chiar de pe site-ul oficial – https://alaskaseafood.ro/

Acum ca stim toate astea, ne mai ramane doar sa ne gandim la feluri creative in care putem prepara pestii, iar eu o sa revin zilele astea si cu o reteta delicioasa de somon. So stay tuned!

Leave a comment